ZELF-bewust

TIME 2 WAKE UP deel 2

TIME 2 WAKE UP deel 2

Ons brein is de afgelopen 50.000 jaar niet eens zoveel veranderd. We moesten ons leven toen veilig stellen voor sabeltandtijgers en andere gevaren en dat deden we door te vechten of te vluchten. Nog steeds beschikken we over deze overlevingsmechanismen. Toen was dat broodnodig om te overleven ... nu echter niet meer terwijl ons systeem nog altijd reageert bij een bedreiging alhoewel het nu zelden levensbedreigend is.

We wisten in de oertijd te overleven dankzij dit mechanisme in ons brein dat onmiddellijk gevaar herkent en daar ook meteen op reageert. Zoals gezegd in de oertijd was dat nodig om te kunnen overleven. De gevaren van toen zijn al lang verdwenen toch reageren we nog heel dikwijls als een oermens. We zijn zo wantrouwig en reageren op alles wat nieuw of anders is. Op alles wat onze identiteit, omgeving of vaste gewoonten zou kunnen bedreigen. We willen zo graag dat alles hetzelfde blijft ... De oermens in ons wil ons alleen maar helpen en beschermen tegen gevaar en ... hij zal ook nooit verdwijnen!

Hij is een deel van ons en zit in ons cel geheugen. Toch kunnen we leren om naar hem te luisteren en rationeel op hem te reageren i.p.v zonder nadenken te gehoorzamen.

Zodra je merkt dat je een vecht of vlucht reactie krijgt ... adem je even rustig in en uit en vraag je je af of het wel echt zo erg is.

De oermens in ons blaast alles op en maakt het veel erger dan het is.

Let op!

Zolang je op de automatische piloot leeft is de oermens in jou de baas ... Wordt je wakker, dan verliest hij zijn grip. Wil je je vrij voelen en meer genieten van het leven dan zal je moeten leren luisteren en bewuste keuzes moeten gaan maken.

VOLGENDE KEER : Het onbewuste brein

 

 

 

 

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *