ZELF-bewust

TIME 2 WAKE UP deel 3

Hooggevoelig of overgevoelig

HET ONBEWUSTE BREIN

Wanneer jouw automatische piloot aan het stuur zit heeft het onbewuste deel van je brein de touwtjes in handen. We gaan dan vooral reageren op de buitenwereld. Actie = reactie. We reageren op alle emoties waarmee we geconfronteerd worden en die reacties bepalen het verdere verloop van je dag.

Ons onbewuste brein fantaseert graag en probeert ons aan te zetten tot dagdromen. Dit gaat dan meestal over het verleden of over de toekomst en leidt ons af van het heden. Op automatische piloot kunnen we ons in een fractie van een seconde laten verleiden tot een foute beslissing. We drinken dan bijvoorbeeld een zoete frisdrank wanneer we ons moe voelen in plaats van dan even te gaan ontspannen. En dit is maar een kleine foute beslissing, het kan veel erger!

Ook laten we ons afleiden wanneer er belangrijke beslissingen moeten genomen worden of wanneer er moeilijke taken moeten afgewerkt worden. we checken dan liever onze facebook ( uitstelgedrag ) enz... De automatische piloot verdooft ons een beetje ( soms een beetje veel ). We worden passief, zijn niet langer verbonden met onszelf en de wereld rondom ons. Dikwijls hebben we dan ook het gevoel dat we helemaal alleen zijn en alles zelf moeten doen. We hebben het gevoel dat we van alles moeten doen om te overleven en we zijn ons ook niet langer bewust van wie we zijn of van wat er belangrijk is.

Dit komt omdat we meer door instinct dan door inzicht worden voortgedreven.

Een blik in de spiegel laat ons zien wie we denken te zijn: een naam, een gezicht, een identiteit... Deze is niet echt verbonden met de werkelijkheid.

De tijd vliegt voorbij omdat we zo druk bezig zijn met nadenken, dagdromen en handelen maar ook omdat we ons in de schemerzone bevinden. Hier worden we overspoeld met media, tv, kranten onze gsm enz... Ik noem dit schaduwland. Hier is onze toestand primitief en zelfs bijna dierlijk. De automatische piloot staat constant aan en we zijn voortdurend bang en op onze hoede.

Ons onbewuste brein is misschien wel efficiënt, maar echt genieten van het leven is er niet bij... dit is slechts overleven als je het mij vraagt.

Volgende keer meer over het BEWUSTE BREIN

 

 

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *